Здравейте,
Моля за едно уточнение при СИРВ:
При 8 - часова работна смяна от 12,00 до 20,00 при сумирано отчитане, почивките влизат ли в работното време или не?
Благодаря предварително!  :smile1:
Здравейте,
Имам въпрос относно графика за работа на служителите и формата за попълване, надявам се да можете да ми помогнете:
Задължително ли е в самия график да се пише работната смяна, напр. 1 смяна (а с легенда да  се описва, че 1 смяна е напр. 08,00-17,00ч.)? Има ли възможност да се пишат само отработените часове, напр. 8 или 11 часа и ако има такава възможност как ще докажа после, че служителят е дошъл в определения час на работа?
Много ще  бъда благодарна, ако някой ми помогне!
И първите 2 работни дни от втория.
Благодаря за отговора, бях звъняла в НОИ, но явно не са ме слушали внимателно и ми казаха само 1-вия ден да изплатя, а продължението се изплаща цялото от НОИ...само че са платили на служителката с 2 дни по-малко :blush:
Благодаря отново!
Здравейте, имам едно питане и се надявам някой да може да удари едно рамо :wink1:
Имам служителка с първичен болничен за 1 ден, и продължение за 13 дни...първите три дни от работодателя в случая ще бъдат само един от първичния болничен или трябва да се платят от работодателя и първите 2 дни от продължението :question: :blink:
Здравейте,
сега с декл.1 ще подам данни за ДУК на управител, осигуровките са му на прага 1050.00, а заплатата е по-ниска от прага. Накрая на декларацията полето за брутна заплата ми е неактивно, мога да попълвам само основата за данъка, данъка и нетното заплащане. Така ли трябва да бъде или някъде имам грешка?
Здравейте,
Изпаднах в една дилема и се надявам на малко помощ. В декл.1 в клетка 14 се пише деня, от който осигуряването възниква. Зачудих се това деня, от който служителя е регистриран ли е или деня, от който започва работа? Нашите трудови договори са например: регистриран в нап на 02-ро число, започва работа на 03-то число..., т.е. вярна ли ми е логиката, че деня на възникване на осигуряването е 03-то число?
Ами, по принцип се установява сумирано изчисляване за определен/и обект/и или за цялата фирма... Използва се, когато работниците работят на различно работно време от стандартното /понеделник-петък, 09.00-18.00/, например 2работни дни на 2 почивни по 10 часа и т.н.
Само, че трябва да внимаваш, ако в договора си писала например 70 работни часа, със заплащане от 3.30лв/ч, то тогава заплатата ти не може да е по-малко от 70*3.30=231.00, защото щом фигурират в договора трябва да му ги осигурите.
Ако заплатата е 540.00 за пълен месец, то тогава най-чистия ти вариант е да определиш сумирано изчисляване на работното време със заплащане на час, например от 3.25 или 3.30 лв за 1 час.
Накрая на месеца смяташ отработените часове, умножаваш по ставката и всичко е ок.
Точно за това ти трябва график, щом не може да се напише колко ще му е работното време в договора, трябва да има график.
Например, ако работи 2 дни в седмицата по 8 часа, значи на месец има 64 работни часа, пишеш в тр. договор, че  на месец има 64 работни часа и ще работи по график.
А ти ако искаш можеш да го пуснеш да работи едната седмица 3 дни, а другата 1 ден.../ стига да не надвишиш месечните часове/
Здравей, относно ТД по чл. 114 трябва да се определи в него колко часа на месец ще полага труд и съответното заплащане за него. Задължително трябва да напишеш, че ще работи на смени по график. В зависимост от часовете определени в трудовия договор изработваш графика /той е прогнозен и може да търпи промени, стига да не надвишават часовете в договора/.
Здравейте, дали може някой да ми помогне относно неплатения отпуск до 30 дни и как се попълва той в Декларация 1. Става въпрос за 2 дни, които в декл.1 съм попълнила в т. 16.4, след това съм попълнила 21.00лв в т.27 и 8% в т. 28. Накрая, когато ми сумира фондовете получавам разлика между декл.1 и декл.6 точно 1.68лв (тези 8% за здравно).
Някой може ли да ми каже къде бъркам и защо декл.1 не ми изчислява неплатения отпуск?
Благодаря предварително!
Здравейте, имам въпрос относно неплатения отпуск до 30 дни и как се попълва той в Декларация 1. Става въпрос за 2 дни, които в декл.1 съм попълнила в т. 16.4, след това съм попълнила 21.00лв в т.27 и 8% в т. 28. Накрая, когато ми сумира фондовете получавам разлика между декл.1 и декл.6 точно 1.68лв (тези 8% за здравно).
Някой може ли да ми каже къде бъркам и защо декл.1 не ми изчислява неплатения отпуск?
Благодаря предварително!